Hoekstra Idskenhuizen Historie

Hoe alles begint...

De toen nog jonge Jappie Kees Hoekstra (rechts) bij 
de eerste vrachtwagen van het bedrijf.

Al sinds het begin van de jaren dertig is Hoekstra Idskenhuizen BV een begrip. 

De toen 22-jarige Jacob Hoekstra - of Jappie Kees - is de stichter van het bedrijf. Hij tikt in die tijd een tweedehands wagentje - een gammel Fordje met heel licht motortje – op de kop. Slechts zestien gulden betaalt hij ervoor. Sneller dan dertig, hoogstens veertig kilometer wil het bakje niet.

Hij reist er bij dag en vaak ook bij nacht stad en land mee af. Vee, vrachtgoed, hooi, stro en eigenlijk alles wat maar te vervoeren en te verhandelen is, werd door hem meegenomen. Die eerste vrachtwagen van toen, zou nu een pronkstuk in ieder museum zijn!

Jappie Hoekstra

Tussendoor handelt hij in alles wat los en vastzit. In koeien, kalveren, hooi en stro, aardappelen en groente, turf en antrachiet, enz. enz. Zelfs handel in auto’s was hem niet vreemd; voor een bijlegging van zevenendertig gulden en vijftig cent ruilt hij zijn oude Fordje in voor een echte vrachtwagen. Op die platte wagen timmert hij zelf een bak. Het halen van het rijbewijs was in die tijd overigens een fluitje van een cent; van de burgemeester moest je een eindje achteruit rijden. Ging dat goed, dan was je geslaagd! 

Aan de rand van het Friese dorp Idskenhuizen laten zij een geheel nieuw bedrijfcomplex bouwen.Het bedrijf wordt in 1966 voortgezet door drie van zijn zonen. Sinds 2013 is er een nieuwe generatie toegetreden. 

Het initiatief van Jappie Hoekstra en de bovengenoemde ontwikkelingen heeft uiteindelijk geleid tot wat nu Hoekstra Idskenhuizen BV is; een gezond en betrouwbaar bedrijf!